O pestovaní Quinoi

V Južnej Amerike je quinoa kultúrnou plodinou rovnako ako u nás pšenica alebo raž. Quinoa patrí medzi najstaršie kultúrne plodiny na svete a darí sa jej i v extrémnych podmienkach. 

Quinoa pre Rapunzel rastie v okolí Salar de Uyuni (slané jazero Uyuni) v nadmorskej výške až do 4000 mnm. Pôda je tam prevažne piesková a slaná a podnebie drsné a suché. Quinoa (lat. Chenopodium Quinua) patrí medzi merlíkovité a je príbuzná skôr so špenátom či Mangoldom než s obilím.

Zatiaľ čo my využívame len semená quinoa, v Andách sa konzumujú aj listy ako zelenina. Až 2 metre vysoké rastliny sa zberajú od apríla do júna v závislosti na klimatických podmienkach. Pritom sa rastliny vytrhnú aj s koreňmi a sušia zviazané do snopov. Po niekoľkých dňoch sa usušené rastliny rozprestrú na tkanine a vymlátia. Vietor pomáha pri oddeľovaní zŕn od pliev.

Odborníci na výživu si cenia  Quinou kvôli vysokému obsahu bielkovín a ďalších živín. Je bohatá na životne dôležité aminokyseliny a minerálne látky ako vápnik, horčík, železo a zinok. Šupka semienok Quinoa obsahuje horké saponíny. Tie prirodzeným spôsobom chránia rastlinu pred škodcami a v malom množstve majú pozitívne zdravotné účinky. Vyššia koncentrácia však môže pôsobiť dráždivo, a preto je quinoa pred predajom saponínov zbavená premytím. To sa deje v spracovateľskom závode v Challapatě. Zrná tam sú mechanicky očistené  a následne riadne premyté pod tečúcou vodou. Po usušení nasleduje ručné dotriedenie.

Ako variť quinou

Príprava Quinoi je veľmi jednoduchá. Prepláchneme ju studenou vodou a varíme podobne ako ryžu. Jeden hrnček vody a jeden hrnček Quinoi privedieme k varu a varíme na miernom ohni cca 15 - 20 min "na skus", podobne ako al dente varené cestoviny. Správne uvarená quinoa je ľahká a nadýchaná a môžeme ju použiť ako prílohu k mäsovým či zeleninovým pokrmom namiesto ryže či kuskusu. Varená quinoa s orechmi, ovocím a medom či javorovým sirupom vytvorí vegánske raňajky bohaté na bielkoviny. Môžeme ju tiež použiť ako závarku do polievky či základ sýtych šalátov a k príprave sladkých kaší a nákypov. Tým ale možnosti prípravy tejto všestranné plodiny nekončia. Nasucho v panvici opraženú quinou možno miešať do müsli zmesí alebo maškrtiť len tak. Na domácom mlynčeku si z Quinoi môžeme zomlieť bezlepkovú múku na pečenie a do kaší. Quinou môžeme tiež nechať naklíčiť a umocniť tak jej nutričné ​​vlastnosti. V studenej vode začne quinoa klíčiť už v priebehu 2 - 4 hodín. Klíčenie aktivuje prítomné enzýmy a zvyšuje množstvo využiteľných vitamínov a minerálnych látok. 

Nutričné ​​informácie

Inkovia nazývali quinou matkou obilia. Teraz je cenená pre svoje vynikajúce nutričné ​​vlastnosti najmä pre vegetariánov.Obsahuje totiž vysoký podiel bielkovín (12 - 18%), na rozdiel od pšenice a ryže(ktoré obsahujú málo lyzínu) však obsahuje quinoa vyvážený pomer esenciálnych aminokyselín, vďaka čomu je výnimočne kompletným pokrmom. Znamená to, že na pokrytie našich potrieb bielkovinami (napr. u vegánov či vegetariánov) je  treba skonzumovať menej Quinoi ako pšenice.Quinoa je dobrým zdrojom vlákniny a fosforu a má vysoký obsah horčíka a železa.Neobsahuje lepok a je ľahko stráviteľná. Vďaka svojim výnimočným nutričným  vlastnostiam je quinoa plodinou skúmanú v programe dlhodobých vesmírnych letovs ľudskou posádkou.

V našom e-shope sekcia obilniny nájdete v ponuke klasickú quinou i farebnú quinou.