Nedeste sa toho, že sa žĺtky a bielky šľahajú zvlášť, túto bábovku budete mať hotovú za chvíľku. A navyše je úplne bez pridaného tuku!

4 vajcia *
5 lyžíc horúcej vody
120 g prírodného trstinového cukru*
zrnko soli
100 g celozrnnej hladkej múky*
100 g celozrnnej hrubej múky*
(alebo 200 g celozrnnej polohrubej múky*, ak ju máme)
podľa chuti kakao*, čokoládové guličky*, strúhaný kokos* ...
maslo* a strúhaný kokos* na vymazanie a vysypanie formy
* = bio

Najprv si vymastíme bábovkovú formu maslom a vysypeme strúhaným kokosom (alebo hrubou múkou, ak nám chuť kokosu vadí). Predhrejeme rúru na 160 ° C. Pripravíme si dve vysoké nádoby na šľahanie bielkov a žĺtkov. Tá na žĺtky by mala byť väčšia, pretože v nej chceme vymiešať cesto. Rozklepneme vajíčka a do väčšej nádoby oddelíme žĺtky, do druhej bielky. K žĺtkom pridáme 5 lyžíc horúcej vody, 2/3 cukru a ručným šľahačom šľaháme na vysokej obrátky niekoľko minút do peny.Potom metličky šľahača opláchneme a vyšľaháme bielky so štipkou soli. (Nemusíme metličky šľahača utierať vyložene do sucha, bielkam trochu vody vo vyšľahaní nezabráni. Čo im vadí je mastnota.) Keď sú bielka vyšľahané do pevného snehu(tak, že je možné nádobu obrátiť hore dnom a nič sa nestane), tak do nich zašľaháme zvyšný cukor. Teraz postupne zamiešame do žĺtkovej peny múku zmiešanú s kypriacim práškom. Nakoniec pridávame postupne po niekoľkých lyžiciach sneh z bielkov a vždy šetrne zamiešame (cesto teraz skôr opatrne pomaly obraciame).Ako cesto vylejeme do formy, môžeme ich ochutiť niekoľkými lyžicami strúhaného kokosu či čokoládových guličiek. Ak chceme získať mramorovanú bábovku, potom polku cesta vylejeme do formy, k druhej pridáme lyžičku kakaa, opatrne premiešame a pridáme do formy. Pečieme pri 175 ° C asi 30 minút. Bábovka je upečená, keď ľahko odstáva od okrajov a pri zatlačení na povrch sa vracia späť.Môžeme ju tiež otestovať špáradlom. Do bábovky pichneme špáradlom, a keď ho vytiahneme, tak na ňom nesmie byť cesto.

Celozrnná piškótová bábovka