Keď sa povie štrúdľa, tak si možno predstavíte nevábny presladený zákusok z tučného lístkového cesta. Ten naozaj so zdravou výživou snáď okrem jabĺk nič spoločné nemá. Ale naše babičky robili aj iné druhy štrúdle, štrúdle ťahané či vaľkané. Nevytvárali síce chrumkavé plátky cesta, ako ten lístkový, ale boli menej tučné, a tým pádom aj zdravšie. Tento recept je celozrnnou variáciou na vaľkanú štrúdľu.

Cesto:
300 g celozrnnej hladkej múky*
100 g slnečnicového oleja* 
1 vajce * (nebojte vegáni, nie je nutné)
½ lyžičky morskej soli
100 ml vody
2 lyžičky prášku do pečiva z vínneho kameňa*

Náplň:
5 stredných jabĺk *, olúpaných, zbavených jadrovníkov a nakrájaných na malékúsky
4 hrste hrozienok alebo sušených brusníc*
škorica*
podľa chuti lieskové oriešky*, strúhaný kokos*, vanilka *, pražený sezam*, mletý mak* ...
* = bio
Cesto pripravíme buď v domácej pekárni (10 minút miesenia stačí) alebo zložky jednoducho zmiešame. Sypké zložky zmiešame na pracovnej ploche, pridáme vajíčko a olej, premiešame a postupne pridávame vodu, kým sa nevytvorí polotuhé cesto,ktoré sa nechytá podložky. Koľko vody je nutné použiť závisí od druhu použitej múky a uvedené množstvo je len orientačné. Cesto rozdelíme na dve časti a necháme v chlade asi 20 minút odpočinúť. Medzitým si nakrájame jabĺčka. Teraz na pomúčenej doske rozvaľkáme jednu polovicu cesta  na tenko. Čím tenšie, tým lepšie, ale nesmie sa trhať. Posypeme jablkami, hrozienkami a škoricou, pridáme hrsť čohokoľvek, čo nám vo štrúdle chutí (strúhaný kokos, ľahko upražené a nahrubo nasekané oriešky, mletý mak ...). Nakoniec opatrne zavinieme. Prácu si uľahčíte, keď odtrhnete väčší kus papiera na pečenie, ľahko ho pomučíte a vyváľate cesto na ňom. Pri zavinovaní štrúdle sa papier trochu dvíha a cesto sa netrhá,aj keď je tenké. Zavinutú štrúdľu presunieme aj s papierom na plech bez rizika roztrhnutia. To isté urobíme s druhou polovicou cesta. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ° C asi 30 minút a ku koncu pečenia potrieme povrch vodou. Štrúdľa je aj bez sladenia dostatočne osladená jabĺčkami a hrozienkami, ale pre deti,či veľkých milovníkov sladkého ho môžeme posypať mletým prírodným trstinovým cukrom.

TIP: Náplne štrúdle môžeme obmieňať. Miesto hrozienok použijeme brusnice,sekané figy alebo datle, jablká premiešame s hruškami, višňami alebo iným ovocím. Spolu so škoricou môžeme pridať zázvor, mleté ​​klinčeky či vanilku. Vynikajúci je aj variant, v ktorej posypeme jablká guličkami  z horkej čokolády alebo pridáme lyžičku melasy. A až nás omrzia jablká, vyskúšame závin s tvarohovou či makovou plnkou alebo variant  na slano so špenátom a syrom feta, alebo s kyslou kapustou.

Celozrnná štrúdľa