Jablkový koláč

Kombinácia jabĺk a tmavého melasového cukru vytvára jedinečnú a lahodnú chuť.

Cesto:
1 a 1 / 4 hrnčeka polohrubej celozrnnej múky
1 / 2 lyžičky morskej soli
8 lyžíc rastlinného margarínu
4 až 5 lyžíc ľadovej vody

Zmiešajte múku a soľ, pridajte nasekaný margarín a dobre premiešajte. Potom prilejte ľadovú vodu a potom rukami spracujte. Pokiaľ cesto nevytvorí guľu, pridajte trochu viac vody. Hotové cesto dajte na štvrť hodiny do chladničky a potom vyvaľkáme na ľahko pomúčenej doske. Vyvaľkané cesto vložte do formy na koláč s priemerom 25 centimetrov tak, aby boli vyložené aj steny formy.

Náplň:
4 stredné jablká
2 lyžice surového cukru
4 lyžice melasového cukru
1 lyžička mletej škorice
1 / 2 lyžičky nadrvených klinčekov
1 / 4 lyžičky natrhaného muškátového orieška
2 lyžice škrobu (alebo vanilkového pudingového prášku )
1 / 4 hrnčeka vody

Ošúpané a nastrúhané jablká dôkladne premiešame s ostatnými ingredienciami náplne a rozprestrieme na cesto vo forme. Koláč vložíme do rúry predhriatej na 230 stupňov. Pri tejto teplote pečieme štvrť hodiny a potom teplotu znížime na 190 stupňov. Pečieme ďalších asi 20 až 30 minút, kým okraje cesta nezružovejú. Buďte trpezliví, tento koláč je najchutnejšie až druhý deň!