STRUKOVINY

Strukoviny zdravé a chutné produkty v bio kvalite. Strukoviny sú výborný zdroj bielkovín rastlinného pôvodu. Tento rad výrobkov vám ponúka širokú škálu jednodruhových strukovín a strukovinových, či strukovinovo-obilných zmesí. Môžete vyberať z ponuky niekoľkých druhov šošovice, vrátane obľúbenej šošovice červenej, niekoľkých druhov fazule, cíceru a pod.

 
na sklade
2,23
Kúpiť
 
na sklade
2,23
Kúpiť
 
na sklade
2,57
Kúpiť
 
na sklade
1,68
Kúpiť
 
na sklade
2,67
Kúpiť
 
na sklade
2,67
Kúpiť
 
na sklade
2,49
Kúpiť
 
na sklade
2,14
Kúpiť
 
na sklade
1,98
Kúpiť
 
na sklade
2,38
Kúpiť
 
na sklade
1,68
Kúpiť
 
na sklade
1,57
Kúpiť
 
na sklade
2,62
Kúpiť
 
na sklade
1,57
Kúpiť
 
na sklade
1,57
Kúpiť
 
na sklade
1,57
Kúpiť

Strukoviny sú dôležitým zdrojom bielkovín. Strukovniny obsahujú najviac bielkovín zo všetkých rastlinných potravín. Väčšie zastúpenie strukovinových bielkovín by znamenalo ich racionálnejšie, t. j. všestrannejšie a komplexnejšie krytie v našej strave, pričom by sa najviac získali ich esenciálne živiny, ako napr. vitamíny najmä skupiny B, makro a mikroelementy, ale aj hrubá vláknina. Medzi výživovo potrebné zložky strukovín patria tiež minerálne látky.

Prečo konzumovať strukoviny
Strukoviny sú výživnou a lacnou alternatívou mäsových pokrmov. Hrach, fazuľa, šošovica - všetky z týchto strukovín obsahujú bielkoviny, i keď na rozdiel od mäsa, rýb a vajec neobsahujú ideálne množstvo všetkých esenciálnych aminokyselín, nevyhnutných na rast a udržanie zdravých svalov, tkanív a orgánov. Z týchto dôvodov by sa mala väčšina strukovín podávať spolu s rastlinnou stravou a obilninami - napríklad s ryžou. Je to riešenie, ktoré si osvojili vegetariáni na celom svete. 

Strukoviny a ich hlavné druhy: šošovica, hrach, fazuľa, cícer, sója

Cícer patrí medzi najkvalitnejšie strukoviny, je výborným zdrojom proteínov, zinku, železa, vápnika, folátov, kyseliny linolovej, vitamínov a vlákniny. Obsahuje látky, ktoré pomáhajú znižovať cholesterol, predchádzať zápche a posilňujú nervovú sústavu. 
Cícer je príbuzný hrachu, tiež sa mu hovorí rímsky hrach.

Šošovica je bohatá na vápnik, železo, selén, fosfor, zinok, vitamíny B1, B2, B6. Obsahuje 3-krát viac vápnika než obilniny a 7-krát viac železa než špenát. Zo všetkých strukovín je šošovica najbohatšia na bielkoviny (24 – 25 %) a obsahuje najmenej tukov (0,6 %). V kombinácii s ryžou či celozrnným chlebom dodáva  organizmu  plnohodnotné bielkoviny. Obsahuje vlákninu, ktorá podporuje činnosť čriev a pomáha pri zápche. Je ľahšie stráviteľná než fazuľa, lebo obsahuje podstatne menej trieslovín.