Dokončiť nákup

Moringa

„Nebedaye“ …  "Tá, ktorá nikdy neumiera". Krásny a výstižný je pôvodný názov Moringy používaný v mnohých afrických jazykoch.

Moringa olejodárná je strom pochádzajúci z podhoria Himalájí, kde sa s ňou zoznámili miestny liečitelia a vďaka svojim vlastnostiam sa správa o jej účinkoch šírila ďalej. Prvé dochované správy o účinkoch a užívaní Moringy nachádzame v starovekej Indii, kde sa stala neoddeliteľnou súčasťou tradičnej Ayurvédy. Príslušníci kráľovských rodín Moringu užívali pre jej blahodárne účinky na duševné a emocionálne zdravie, schopnosť udržať myseľ dlho mladú. Veľmi skoro však začala byť považovaná za ozajstný prameň mladosti a ako taký sa rozšírila po celom starovekom svete, od Indie, Egypta, staroveké Grécko a Rím.

Dnes nájdete kvalitnú Moringu na Filipínach, východnej Indii, Číne, južnej Afrike a juhovýchodnej Ázii. Moringové stromy sa pestujú hlavne v tropických a subtropických oblastiach, kde sa im veľmi darí. Jedná sa však o veľmi nenáročnú rastlinu, ktorej sa paradoxne darí aj v suchých až piesočnatých pôdach a vyšších nadmorských výškach. Veľmi cenená a používaná je v oblastiach Himalájí.

Výživové hodnoty:

Samotný výpočet látok obsiahnutých v Moringe nám úplne neosvetlí jej výnimočnosť. Ide predovšetkým o komplexnosť a spojenia, ktoré z nej robia tak výnimočnou rastlinu.

  • 25 x viac železa ako špenát,
  • 17 x viac vápnika ako mlieko,
  • 15 x viac draslíka ako banány,
  • 4 x viac vlákniny ako ovsené vločky,
  • 26 druhov protizápalových látok,
  • 46 antioxidantov.

Obsahuje prakticky všetky neesenciálne aminokyseliny, 26 protizápalových látok, 46 antioxidantov prospešných pre zdravie a dlhý život. V Moringe nájdeme vysoký podiel veľmi cenných omega mastných kyselín - omega -3, -6 a -9.

Okrem toho obsahuje, v porovnaní s medzi doteraz preskúmanými rastlinami, aj najvyššiu koncentráciu chlorofylu a najmä takmer zázračnú substanciu zeatin rovnako ako mnohé salvestroly, ktoré sú považované za prírodnú odpoveď na rakovinu.

Zeatin patrí do skupiny cytokínov, rastlinných hormónov. Všeobecne sa predpokladá, že zeatin využiteľnosť živín v organizme v priemere zošesťnásobí. Ide o prirodzený neurotransmiter. Ten ovplyvňuje to, či sa pre nás životne dôležité aminokyseliny, vitamíny, oleje, antioxidanty a minerály dostanú práve tam, kde ich naozaj potrebujeme, kde môžu prispieť k udržaniu nášho zdravia, prípadne pomôcť k zmierneniu zdravotných problémov. (Analýza obsahu zeatinu: Dr. Lowell J. Fuglieho, list Moringy obsahuje až 0,2 mikrogramov na gram hmotnosti, čo predstavuje asi 1000-násobnú koncentráciu v porovnaní s inými rastlinami.) Významne to podčiarkuje úlohu Moringy v boji proti (aj u nás) bežnému deficitu živín.

V neposlednom rade robí moringu výnimočnou až neuveriteľná hodnota ORAC (Oxygen Radical Absorbancia Capacity) vyjadrujúci jej antioxidačný potenciál. Ešte v žiadnej inej potravine nebola zistená hodnota ORAC na takej výške: až 75 000 jednotiek.

Pre vegetariánov a vegánov môžu byť listy moringy zaujímavé, pretože obsahujú kvalitnú rastlinnú bielkovinu.

Moringu možno nájsť v mnohých krajinách pod rozličnými názvami: Malunggay (Filipíny), Horseradish Tree, Drumstick Tree, Marange, Mlonge, Saijhan, Shecaga, šajnu, Kamungay a mnohé ďalšie.

Pre koho je Moringa vhodná?

Možno ju odporučiť takmer všetkým. Vhodná je predovšetkým tam, kde je potreba zvýšiť prísun živín, pre športovcov, seniorov, vegetariánov a vegánov, deti i mladistvých v raste, či pre tých, ktorí majú veľmi fyzicky či mentálne náročné povolanie.

Možno ju však využiť aj pri riešení rôznych zdravotných ťažkostí práve vďaka obsahu a vplyvu obsiahnutých látok alebo trebárs aj pri riešení nadváhy.