Odborníci na výživu si cenia Quinou kvôli vysokému obsahu bielkovín a ďalších živín. Je bohatá na životne dôležité aminokyseliny a minerálne látky ako vápnik, horčík, železo a zinok. Šupka semienok Quinoa obsahuje horké saponíny. Tie prirodzeným spôsobom chránia rastlinu pred škodcami a v malom množstve majú pozitívne zdravotné účinky. Vyššia koncentrácia však môže pôsobiť dráždivo, a preto je quinoa pred predajom saponínov zbavená premytím. To sa deje v spracovateľskom závode v Challapatě. Zrná tam sú mechanicky očistené a následne riadne premyté pod tečúcou vodou. Po usušení nasleduje ručné dotriedenie.
Príprava Quinoi je veľmi jednoduchá. Prepláchneme ju studenou vodou a varíme podobne ako ryžu. Jeden hrnček vody a jeden hrnček Quinoi privedieme k varu a varíme na miernom ohni cca 15 - 20 min "na skus", podobne ako al dente varené cestoviny. Správne uvarená quinoa je ľahká a nadýchaná a môžeme ju použiť ako prílohu k mäsovým či zeleninovým pokrmom namiesto ryže či kuskusu. Varená quinoa s orechmi, ovocím a medom či javorovým sirupom vytvorí vegánske raňajky bohaté na bielkoviny. Môžeme ju tiež použiť ako závarku do polievky či základ sýtych šalátov a k príprave sladkých kaší a nákypov. Tým ale možnosti prípravy tejto všestranné plodiny nekončia. Nasucho v panvici opraženú quinou možno miešať do müsli zmesí alebo maškrtiť len tak. Na domácom mlynčeku si z Quinoi môžeme zomlieť bezlepkovú múku na pečenie a do kaší. Quinou môžeme tiež nechať naklíčiť a umocniť tak jej nutričné vlastnosti. V studenej vode začne quinoa klíčiť už v priebehu 2 - 4 hodín. Klíčenie aktivuje prítomné enzýmy a zvyšuje množstvo využiteľných vitamínov a minerálnych látok.
Inkovia nazývali quinou matkou obilia. Teraz je cenená pre svoje vynikajúce nutričné vlastnosti najmä pre vegetariánov.Obsahuje totiž vysoký podiel bielkovín (12 - 18%), na rozdiel od pšenice a ryže(ktoré obsahujú málo lyzínu) však obsahuje quinoa vyvážený pomer esenciálnych aminokyselín, vďaka čomu je výnimočne kompletným pokrmom. Znamená to, že na pokrytie našich potrieb bielkovinami (napr. u vegánov či vegetariánov) je treba skonzumovať menej Quinoi ako pšenice.Quinoa je dobrým zdrojom vlákniny a fosforu a má vysoký obsah horčíka a železa.Neobsahuje lepok a je ľahko stráviteľná. Vďaka svojim výnimočným nutričným vlastnostiam je quinoa plodinou skúmanú v programe dlhodobých vesmírnych letovs ľudskou posádkou.
V našom e-shope sekcia obilniny nájdete v ponuke klasickú quinou i farebnú quinou.