Príjemná, výrazná a kyslastá chuť robí z plodov machovky peruánskej vynikajúcu zdravú dobrotu. Poznať ju môžete pod názvami židovská čerešňa, Physalis Peruviana či hrozienka Inkov. Ide o exotickú kerovitý rastlinu hojne používanou už pred tisíc rokmi. Špecifické sú kalichy, v ktorých plod rastie, pripomína lampióny. Zaujímavé je, že kvitnutie prebieha iba v noci a nezrelé plody aj zvyšok rastliny spôsobujú otravu. Machovka peruánska obsahuje vitamín A, B1, B2, B3, vysoký pomer vitamínu C. Mimo to s ňou do tela dostaneme vápnik, železo a fosfor. Ďalej ide o bohatý zdroj rutínu, polyfenolov, karotenoidov a melatonínu. Sušené plody sa môžu užívať samostatne alebo je zakomponovať do orechových zmesí, do müsli, jogurtu alebo je rozmixovať do smoothie. Pri reumatických ťažkostiach predovšetkým sa zo sušených plodov pripravuje odvar. Machovka peruánsku môžu konzumovať aj deti, celkovo sa ale odporúča dbať na množstvo a denne nepresiahnuť dávku od 10-50 g.