NATU Pistácie lúpané 100 g

Pistácie vynikajú vysokým obsahom draslíka, ktorý udržuje správny krvný tlak a prispieva k normálnej činnosti svalov a nervovej sústavy. Z ostatných minerálov v nich nájdeme najmä fosfor, horčík, železo a selén, z vitamínov potom B1, B6 alebo vitamín E. Okrem toho sú pistácie zdrojom vlákniny a majú vysoký obsah bielkovín. Pistácie (latinsky Pinus Pinea) čiže plody pistacia pistáciového pochádzajú zo suchých horských oblastí Strednej Ázie. Ich história siaha až do starovekej Asýrie. Dnes sa pestujú na rôznych miestach sveta od Stredomoria až po Indii či USA. Strom, z ktorého pistácie pochádzajú, sa dožíva až niekoľkých stoviek rokov a plodia len každé dva roky. Úroda je však veľmi bohatá, možno získať až 50 kg pistácií z jedného stromu. Najlepší pomer cena a kvalita, vysoký obsah bielkovín.

Pistácie sú veľmi obľúbenou maškrtou, a to predovšetkým v ich solenej podobe. Inak sa používajú na prípravu sladkého i slaného pečiva, ale pridávajú sa aj do paštét či ako plnka do mäsa. Z pistácií sa tiež vyrába veľmi dobrý olej a sú základom pre tak obľúbenú pistáciovú zmrzlinu. Lúpané pistácie môžete rozdrviť a použiť ako posyp na rôzne pečivo či mäso, prípadne na prípravu raw múčnikov (ako základ korpusu). V raw kuchyni však majú široké uplatnenie. Ako jeden príklad za všetky je napríklad mrazená pistáciová pochúťka, stačí namixovať šálku pistácií so šálkou kokosového mlieka a lyžicou agáve sirupu. Necháme zmraziť a podávame. Možno ich aj opražiť na panvici, prípadne dochutiť štipkou korenia a soli a mať skvelú pochúťku k vínu či pivu. Je zaujímavé, že aj z pistácií si môžete pripraviť domáce mlieko. Bude mať rovnako lákavú farbu, ako ona spomínaná zmrzlina. Postup nie je zložitý. 10 dkg lúpaných nesolených pistácií namočte na osem hodín do trištvrte litra vody. Potom v prípade potreby dolejte vodu, pretože pistácie môžu veľa nasať, zmixujte dohladka a preceďte.

NATU Pistácie lúpané 100 g

Raňajková kaša: Pridajte pár mandlí do kaše v kombinácii s ovocím.
Smoothies: Rozmixujte s banánom, pridajte kakaový prášok, med a máte krémovo čokoládové smoothie, ktoré ocenia nielen vaše deti.
Mandľové mlieko: Konzumácia mandľového mlieka je podľa ayurvédy vhodná po sexe k celkovej regenerácii. Príprava: Rozmixujte dva hrnčeky teplej vody a hrnček mandlí výkonným mixérom. Vzniknutý nápoj preceďte. Mlieko dochuťte kardamónom, šafranom, maslom ghí a lyžičkou medu. Zvyšnú drť môžete využiť na prípravu palaciniek, lievancov alebo ju použiť na prípravu rozjasňujúcej pleťovej masky.
Mandľové maslo: Rozmixujte mandle vo výkonnom mixéri na jemno. Môžete pridať prírodné sladidlá a štipku soli na dochutenie.
Pečenie: Využite namleté mandle ako súčasť cesta na pečenie v najrôznejších receptoch.
Dochucovanie jedál: Dochádza vám inšpirácia ako dochutiť pokrmy? Siahnite po mandliach. Hodia sa do sladkých i slaných jedál.
Amlou: Rozmixujte mandle s arganovým olejom, medom a štipkou soli a získate lahodnú marockú nátierku!
Makrónky: Tradičné francúzske makrónky si pripravíte jednoducho z vaječných bielkov, mletých mandlí a cukru.
Turrón: Pripravte si z mandlí tradičnej španielsku pochutinku.

Kód produktu:

70621

BIO:

N

Krajina pôvodu:

Irán

Cena:

 
5,09

na sklade

Kúpiť

Krajina pôvodu: Irán
Zloženie: Pistácie lúpané
Alergény: Suché orechy a výrobky z nich
Aj keď sú pistácie takmer z jednej polovice zložené z tukov, jedná sa o tuky, pomáhajú znižovať nebezpečný cholesterol a sú dobré aj pre prevenciu vysokého krvného tlaku. Okrem oleja pistácie obsahujú aj rad ďalších látok. Sú to minerály a vitamíny. Spomeňme napríklad vápnik, zinok, selén, horčík, fosfor či železo. Z vitamínov sú to predovšetkým tie z radov A, B a E. Vďaka obsahu omega 3 a 6 mastných kyselín pomáhajú pistácie udržiavať zdravý nervový systém.
Skladovať v suchu.