Mletá semienka môžu v recepte nahradiť vajíčka (namiesto jedného vajca použijeme 1 lyžicu mletých semienok a 3 lyžice vody) alebo tuk (3 diely mletých semienok namiesto 1 dielu tuku). Tiež dodajú jedlu ľahko orieškovú chuť. Nutrične sú hodnotnejšie mletá semienka, ktoré naše telo dokáže dobre spracovať. Semienka si doma namelieme napríklad na mlynčeku na mak či múku a radšej ich po zomletí hneď spotrebujeme. Zomletá semienka vystavená vzduchu a svetlu totiž žltnú. Ak nemôžeme všetka namletá semienka spotrebovať ihneď, tak je presypeme do tmavej tesniacej nádoby a skladujeme v chladničke. Takto skladovaná vydrží mletá ľanové semienka až 10 mesiacov (Teda podľa uskutočnených štúdií sa zloženia prítomných tukov príliš nemení, tj semienka nežlkne.