Celé ľanové semienko sa používa ako dekorácia chlebov a pečiva, ktorým zároveň dodáva príjemnú textúru. Mleté semienka môžu v recepte nahradiť vajíčka (namiesto jedného vajcia použijeme 1 lyžicu mletých semienok a 3 lyžice vody) alebo tuk (3 diely mletých semienok miesto 1 dielu tuku). Tiež dodajú jedlu ľahko orieškovú chuť. Nutrične sú hodnotnejšie mleté semienka, ktoré naše telo dokáže dobre spracovať. Semienka si doma nameliete napríklad na mlynčeku na mak alebo múku, ale vždy ich radšej po zomletí ihneď spotrebujeme. Namleté semienka totiž veľmi rýchlo žltnú - doslova v priebehu niekoľkých dní. Ak už skutočne nemôžeme všetky namleté semienka spotrebovať ihneď, tak je uchovávame v chladničke v dobre uzavretom obale a rýchlo spotrebujeme. Ľ