Mandle môžeme maškrtiť samotné alebo v orieškových zmesiach, vynikajúce a zdravšie (oproti bežným výrobkom v predaji) sú mandle pražené v šupke bez oleja. Z mandlí môžeme pripraviť aj domáci marcipán a rôzne nepečené cukrovinky, tradične sa mandle používajú v sladkých kysnutých ciest. Chuť mandlí v dezertoch zvýrazníme, ak mandle vopred šetrne opražíme (nasucho na plechu pri 170 ° C cca 15 až 20 minút). Mandle sa veľmi dobre hodí do ovocných šalátov a jogurtov, ktoré sa sami dochucujeme. Možno odporučiť vynikajúci chuťovú kombináciu mandle - banán. Mandľové "mlieko" je vegánska náhrada kravského mlieka: Hrnček mandlí namočíme na niekoľko hodín do vody. Potom prepláchneme, dobre rozmixujeme s 3 hrnčeky vody, precedíme cez látku a dosladíme.