Jeho šťava obsahuje desaťkrát viac vitamínu C ako citrónová šťava a len 3 lyžice stačia na pokrytie 50% odporúčanej dennej dávky vitamínu A. Používa sa preventívne i terapeuticky pri infekciách, stavoch vyčerpania a nechuti do jedla. V chrípkovom období odporúčame užívať šťavu z rakytníka k posilneniu imunity.
Čo to je priame lisovanie? Bežné džúsy sú vyrábané z koncentrátu, ktorý sa vyrába odparovaním vylisovanej šťavy. Takto zahustený džús je lacnejší na prepravu a skladovanie. Pred plnením do konečného obalu sa koncentrát zriedi vodou. Zahusťovanie má negatívny vplyv na obsah vitamínov, aj na chuť džúsu. Džúsy z priameho lisovania sa získavajú lisovaním čerstvého ovocia a okamžitým stáčaním vylisovanej šťavy. Džús sa potom pasterizuje krátkym šetrným zahriatím, ktoré zabezpečí mikrobiologickú nezávadnosť džúsu. Pasterizovaný džús sa nemusí skladovať až do chvíle otvorenia v chladničke. Rozdiel medzi džúsom z koncentrátu a džúsom z priameho lisovania je viditeľný na prvý dúšok - ochutnajte!