Bio čokoláda Rapunzel

Možno sa pýtate, čo má čokoláda spoločného so zdravou výživou? Rovnako ako ostatné sladkosti, ani čokoláda by nemala patriť medzi potraviny, ktoré konzumujeme denne. Napriek tomu môže byť čokoláda niekedy vhodnou voľbou.

Medzi takéto situácie patria rýchle doplnenie energie pri nadmernej fyzickej záťaži (nie vždy je uprostred túry po ruke vegetariánska reštaurácia) alebo psychickom strese (nie je mýtom, že čokoláda upokojuje). A pre nás, ktorí vďaka stravovacím návykom z minulosti čokoláde jednoducho čas od času neodolajú, je príjemné vedieť, že existuje "zdravšia" možnosť než bežná čokoláda. Dovoľte nám preto presvedčiť Vás, že nie je čokoláda, ako čokoláda.

Čokoláda firmy Rapunzel bola prvou čokoládou na svete vyrobená výlučne z bio surovín, t.j zo surovín pochádzajúcich z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva.

Bio čokolády Rapunzel sú špičkou medzi čokoládami a ich spotreba v Nemecku a krajinách Únie aj export do tretích krajín stále rastie. Ich úspech sa opiera o tri základné body:

  1. Vysoké požiadavky na výrobu - väčšina druhov sa vyrába tradičným spôsobom priamo vo Švajčiarsku, druhá rada potom za starostlivého dozoru v Taliansku podľa vlastných receptov spoločnosti Rapunzel.
  2. FAIR TRADE projekt HAND IN HAND - dve základné suroviny pri výrobe čokolády, kakao a cukor, pochádzajú z tohto projektu. Projekt nielen že pomáha miestnym poľnohospodárom a komunite v krajinách tretieho sveta, ale zároveň garantuje znalosť zdrojov použitých surovín a umožňuje ovplyvňovanie ich kvality. Inými slovami, kakao a cukor sa nenakupujú na plodinovej burze za čo najnižšiu cenu, ale od stálych preverených dodávateľov, s ktorými má Rapunzel dlhodobé vzťahy.
  3. Bio suroviny - všetky zložky pochádzajú z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva. Vďaka tomu sa do čokolády nemohli dostať zvyšky nežiaducich chemikálií, používaných pri konvenčnom spôsobe pestovania rastlín a chovu zvierat.

Čokolády Rapunzel v sebe teda spájajú tradičnú kvalitu spracovanie so špičkovými surovinami a priamou pomocou pestovateľom.

Čokoláda sa od bežných výrobkov ďalej líši tým, že:

  • Je sladená buď sušenou trstinovou šťavou RAPADURA a prírodným trstinovým cukrom Cristallino. Tie dodávajú čokoládam dôležité minerálne látky.
  • Pri jej výrobe nie sú použité žiadne náhražkové stužené rastlinné tuky, na rozdiel od mnohých iných podobných výrobkov.
  • Ochutené druhy neobsahujú žiadne arómy alebo farbivá, ale iba prírodné silice.
  • Pri pestovaní kakaových bôbov nebola využívaná otrocká detská práca (vyplýva z podmienok projektu HAND IN HAND).
  • Miesto obvyklej  arómy je použitá  výhradne pravá sušená Bourbon vanilka.
  • Ako emulgátor je použitý sójový lecitín vyrobený z geneticky nemodifikovanej sóje (bežné čokolády môžu obsahovať emulgátory zo živočíšnych zdrojov).
  • Použité kakaové bôby boli šetrne spracované najmä vzhľadom na riziko vzniku plesní.

V súčasnosti ponúkame nasledujúce druhy Rapunzel bio čokolády:

Švajčiarska rada:

  • Horká čokoláda 85% RAPUNZEL
  • Horká čokoláda 70% RAPUNZEL
  • Horká čokoláda ESPRESSO RAPUNZEL
  • Mliečna čokoláda s kokosovým krémom RAPUNZEL
  • Čokoláda RUM-VÍNO-ORECHY RAPUNZEL
  • Mliečna čokoláda RAPADURA RAPUNZEL

Talianska rada:

  • MLIEČNA ČOKOLÁDA
  • HORKÁ ČOKOLÁDA s celým lieskovým orieškom
  • MLIEČNA ČOKOLÁDA s celými MANDĽAMI
  • BIELA ČOKOLÁDA
  • BIELA ČOKOLÁDA s kokosom
  • HORKÁ ČOKOLÁDA 60%
  • MLIEČNA ČOKOLÁDA s lieskovo orieškovou náplňou