Javorový sirup

Javorový sirup je (spolu s medom a melasou) vynikajúcim pomocníkom pri nahradzovaní rafinovaného bieleho cukru. Okrem sacharózy obsahuje vitamíny radu B, vápnik, železo a stopové množstvá ďalších minerálnych látok.

Úroda a výroba

Kanada - krajina javorového listu - je hlavným svetovým dodávateľom javorového sirupu. Cez 80% svetovej produkcie sirupu pochádza z kanadskej provincie Quebec. Javorový sirup sa získava zahustením šťavy, vytekajúcej na jar pri poranení kmeňa javorového stromu. Cukor v stromoch vzniká pôsobením enzýmov zo škrobu, ktorý sa nahromadil počas vegetačného obdobia. Tento cukor je rozpustený vo vode, ktorú strom nasáva koreňmi. Javorová šťava obsahuje aj minerálne látky, prírodné organické kyseliny, vitamíny a aromatické látky. Na začiatku jari sa vyhĺbia zberačmi do každého stromu až tri otvory, široké jeden centimeter a niekoľko centimetrov hlboké, ktorými vyteká šťava do zberných nádob. Niektoré spoločnosti predtým používali na ošetrenie narezaných otvorov formaldehyd, čím zvyšoval výnos. Teraz sa formaldehyd prakticky nepoužíva. Nami dodávaný javorový sirup bol získaný bez použitia akýchkoľvek chemikálií. Odparovanie javorovej šťavy je veľmi dôležitým krokom, pretože práve tu vzniká charakteristická javorová vôňa a chuť. Pri zahusťovaní musí byť odparené takmer 40 litrov vody na získanie 1 litra sirupu. Výrobcovia preto niekedy používajú metódy nazývané reverzná osmóza, ktorá im umožní rýchlejšie a lacnejšie získanie sirupu.

Náš javorový sirup bol získaný šetrným odparením tradičným spôsobom bez využitia reverznej osmózy.

Druhy sirupov

Javorový sirup sa známkuje podľa farby, a tým aj chuti. Čím svetlejšia farba, tým jemnejšia menej intenzívna vôňa a chuť, a tým drahší sirup. Grade A (Canada No. 1 Light) je veľmi svetlý jemný a luxusný sirup, vhodný ako darček. Grade B (Canada No. 2 Medium) je svetlý javorový sirup, menej intenzívny javorovej chuti. V Európe sa prakticky nepredáva. Grade C (Canada No.2 Amber) je najobľúbenejšie medzi Európanmi a má príjemnú javorovou chuť a vôňu. Grade D (Canada No. 3 Dark) je tmavý sirup vhodný pre výrobu. Považuje sa za podradný sirup nevhodný pre priamu konzumáciu.

TIP: javorovým sirupom môžete pri varení a pečení nahradiť biely cukor v pomere 3 diely sirupu za 4 diely cukru.TIP: javorovým sirupom môžete pri varení a pečení nahradiť biely cukor v pomere 3 diely sirupu za 4 diely cukru.

Na čo si  dať pozor pri nákupe

Vedľa tejto značky je na trhu niekoľko ďalších značiek javorového sirupu a každý z Vás si určite vyberie tú, ktorá mu bude najlepšie vyhovovať pomerom ceny a kvality. Dávajte si však pozor na šidené javorové sirupy. Tieto výrobky namiesto 100%-nej koncentrovanej javorovej šťavy obsahujú cukor, glukózový sirup, kukuričný sirup, umelé arómy, farbivá atď. Tieto náhradky by nemali byť nazývané javorovým sirupom a mali by byť (ale nie sú) oveľa lacnejšie než pravý javorový sirup.

Náš sortiment

V našej ponuke nájdete 3 druhy javorového sirupu s bio certifikátom, tj z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva. Tento certifikát garantuje šetrné spracovanie bez použitia chemikálií. Javorový sirup Grade C ponúkame tiež v konvenčnej (tj bez certifikátu bio) kvalite.

  • BIO Javorový sirup 100% Grade A 250 ml
  • BIO Javorový sirup 100% Grade C 250 ml
  • Javorový sirup 100% Grade C 250 ml
  • Javorový sirup 100% Grade D 1 l

Ochutnajte aj  ďalšie výrobky s javorovým sirupom v našej ponuke:

  • MOJE SUŠIENKY javorové 130 g
  • Müsli Nebuď hlúpy! Chrumkavé s javorovým sirupom 300 g
  • JUKANCE - pšeničné pukance s javorovým sirupom 150 g