Prírodné sladidlá a sirupy

Prinášame Vám niekoľko nutričných informácií o prírodných sladidlách – ako je napr. javorový sirup, med či trstinový cukor.

Javorový sirup:

Pre mnoho ľudí, ktorý sa chcú zdravo stravovať čoraz častejšie siahajú po sladidlách označených ako prírodné či BIO. Javorový sirup je pre nich zdravou alternatívou bieleho cukru. Jeho chuť je jemná a jedinečná, napriek tomu má vynikajúcu schopnosť sladiť. Javorový sirup sa skladá zo 65 percent sacharózy. Je veľmi sladký, a nie každému jeho sladká chuť môže vyhovovať.

Javorový sirup je jedným z mnohých divov sveta. Táto hnedastá,  tekutina so svojou charakteristickou, zemito sladkou chuťou sa vyrába zo šťavy tzv. cukrového javora. Javorový sirup vzniká tak, že si javor na ochranu pred zmrznutím vyrába škrob, ktorý zhromažďuje  vo svojich koreňoch aby zabránil ich zamrznutiu. Na jar korene nasajú vodu z zmrznutej pôdy. Voda sa zmieša so škrobom, ktorého enzýmy sa zmenili na cukry a následne táto sladká tekutina začne kapilárami vstúpi do stromu.Výrobcovia na jar v určenú dobu napichajú strom, z ktorého potom vyteká šťava von. Pozbieraná, číra tekutina, ktorá je skoro bez chuti, obsahuje iba 3% až 5% pevných čiastočiek, organických kyselín, minerálov a vitamínov.

Najkvalitnejší javorový sirup je zhromažďovaný v bezolovnatých vedrách zo stromov, bez pridania konzervačných látok. Vzhľadom k tomu, že má sirup tendenciu peniť pri spracovaní, výrobcovia používajú krém alebo živočíšne tuky k jeho zníženiu. Javorový sirup sa robí v oveľa menšom množstve, ako napr. med a preto je javorový sirup jeden z najdrahších sladidiel. Pri kúpe javorového sirupu by sme si mali dávať pozor na lacné napodobeniny tohto sirupu, v ktorých môže byť pridané farbivá, rôzne arómy, či kukuričný sirup.

Lesný med

Lesný med má tmavšiu farbu, za ktorú môžu semená miazgy drevín. Lesný med obsahuje výťažok malín, lesných kvetov, černíc, medovicu stromov. Pre tento typ medu je charakteristická výrazná chuť, a prenikavá aróma, obsahuje viac fruktózy, ale i minerálnych látok. Tento med je veľmi obľúbený a vyhľadávaný.

Muscovado prírodný trstinový cukor

Muscovado cukor je druh minimálne rafinovaného trstinového cukru, ktorý je populárny v niektorých druhov pečiva a špeciálnych receptov. Známy je najmä vo Veľkej Británii, kde je často k dispozícii na rôznych trhoch. Tento cukor je tiež niekedy označovaný aj ako Barbadose alebo vlhký cukor. Cukor má dve charakteristické črty, čo ho robí jedinečným. 

Prvým znakom je hrubé zrno. Muscovado cukor má veľmi veľké, hrubé kryštály, ktoré sú nerovnomerne veľké. Druhým znakom je vysoká melasa – obsah cukru, čo má za následok, že muscovado cukor je tmavý, silne aromatizovaný a veľmi lepkavý.  

Tento trstinový cukor sa vyrába stlačením cukrovej trstiny, kde sa uvoľní prirodzene sladká šťava a ďalej sa varí. Počas varenia sa používajú rôzne zložky a tie na pomahajú odstrániť všetky nečistoty, ktoré môžu byť prítomné v šťave cukrovej trstiny. Tieto nečistoty stúpajú na vrch v podobe peny, ktorá je sušená.