Fair trade kakao

Kakaové bôby, pestované v rámci fair trade projektu, sú základom nielen Rapunzel čokolád, ale aj kakaového prášku a nápoje Méďa.

V čase, keď Španieli objavili Ameriku, poznali Mayovia dávno kakao ako požívatinu. Kakaovník hral dôležitú úlohu v indiánskej mytológii a kakaové zrná slúžila ako platidlo. Krištof Kolumbus (1441-1506) ako prvý Európan spoznal horký tučný nápoj Xocoatl, ktorý Indiáni pripravovali z kakaových bôbov. 

Až však Hernando Cortez (1485-1547) bol z chuti kakaa tak nadšený, že priviezol kakaové bôby do Európy. Horká chuť kakaa nemala zo začiatku  veľký úspech, až v sedemnástom storočí začalo byť obľúbené osladené kakao. Sladené kakao sa stalo národným španielskym nápojom a postupne sa rozšírilo do celej Európy. Výroba čokolády čoskoro nasledovala.

S rastúcou spotrebou sa začal rozvíjať rozsiahly priemysel, ktorý odoberal kakao nielen z plantáží v Strednej a Južnej Amerike, ale aj v Indonézii, Filipínach a v dvadsiatom storočí i v Afrike. Asi nie je veľkým prekvapením, že pestovatelia kakaa v chudobných krajinách tretieho sveta nevidia takmer nič z ohromných ziskov, ktoré tento priemysel generuje. Pri pestovaní kakaových bôbov je využívaná detská a otrocká práca, pracovníci dostávajú nedostatočnú mzdu a nemajú žiadne sociálne istoty či zdravotné zabezpečenie. 

Z týchto dôvodov vznikol koncept spravodlivého obchodu (tzv. fair trade), v rámci ktorého sú pestovateľom vyplácané vyššie výkupné ceny výmenou za vyššie mzdy pre zamestnancov a zákaz detskej práce. Kakaové bôby použité pri výrobe nášho kakaa v ponuke a kakaového nápoja Méďa pochádzajú z fair trade projektu HAND IN HAND spoločnosti Rapunzel.

Pestovanie fair trade kakaa

Pôvod kakaa možno vystopovať v amazonskej kotline u Orinoka. Rastlina má rada pravidelné teploty okolo 25 ° C a vlhké podnebie. Mladé Kakaovníky potrebujú veľa tieňa, a preto sa vysádzajú v tieni vysokých stromov. Listy má kakaovník po celý rok a plody podobné uhorkám rastú priamo z kmeňa a silných konárov, čo je pre Európana nezvyklý pohľad. Zber prebieha ručne a kakaové bôby sa ihneď po zbere vyjmú z kakaových plodov. 

Spolu s dužinou sa potom fermentujú, čo kakau dodá charakteristickú farbu, chuť a vôňu, ktoré sa neskôr zvýraznia pražením. Najprv sa však fermentované kakaové bôby nechajú vyschnúť pod tropickým slnkom, ručne preberú a pripraví na prepravu do Európy, kde sa ďalej spracúvajú pražením. Opražené bôby sa nahrubo nadrvia a rôzne druhy bôbov sa podľa tajného pomeru namiešajú k dosiahnutiu ideálnej vyváženej chuti. Časť z tejto hmoty sa využíva priamo pri výrobe čokolády. Z druhej časti sa vylisovaním odstráni kakaové maslo, zvyšok sa jemne namelie na prášok a preoseje. Tak získame kakaový prášok.

Dodávatelia fair trade kakaa

CONACADO
V tropických nížinách Dominikánskej republiky pestujú farmári, členovia Združenia drobných farmárov CONACADO, kakao do čokolády a kakaových výrobkov značky Rapunzel. Združenie má okolo 9000 členov, z ktorých asi 6000 pestuje kakao podľa zásad kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva.

EL CEIBA
Väčšina z 800 členov združenia EL CEIBA žije jeden deň cesty autom z La Paz, hlavného mesta Bolívie. Vo vlhkom tropickom podnebí tu pestujú bio kakao. EL CEIBA bolo prvé združenie drobných farmárov, ktoré začalo predávať okrem surového kakaa aj polotovary a hotové výrobky na miestnom trhu. Týmto spôsobom sa sami podieľa na časti hodnoty.