Pri nákupe nad 50 eur doručenie zdarma

Bio obilniny

Obilniny patria medzi najstaršie kultúrne plodiny vôbec a vyznačujú sa rovnomerným obsahom kvalitných nutričných látok. Quinoa obsahuje vysoké množstvo bielkovín so vzácne vyváženým podielom aminokyselín.

14 položiek celkom
Kukuričná strúhanka bio*nebio 200 g
Novinka Bez lepku Vegan Bio
€1,75

Strúhanka z kukuričnej a cícerovej múky je vhodná na obaľovanie, prípravu placiek, ale aj na zahustenie polievok a omáčok. Zloženie: kukuričná múka 85%, cícerová múka. 100% bio.

Kód: 8208
Bio zmes bulguru s quinoou bio*nebio 500 g
Novinka Vegan Bio
€4,02

Bulgur je veľmi obľúbeným pokrmom na Blízkom východe. Quinou nazývajú Inkovia matkou obilia, hoci v skutočnosti nejde o obilninu, ale semená druhu merlíka. Quinoa obsahuje...

Kód: 7704
Bio pšeničný bulgur bio*nebio 500 g
Novinka Vegan Bio
€2,80

Bulgur je veľmi obľúbeným pokrmom na Blízkom východe. Ide o univerzálnu surovinu, ktorá sa v kuchyni nikdy nestratí. Najčastejšie sa používa ako príloha s pečenou i dusenou...

Kód: 7670
Bio ovsené vločky ČESKÉ BIO 500 g
Vegan Bio
€1,90

Ovsené vločky sa vyrába lisovanie ovseného zrna. Jedná sa o veľké vločky, ktoré sú vhodné najmä na prípravu ovsenej kaše a do müsli zmesí. Ovsené vločky majú vysoký obsah...

Kód: 7764
Bio ovsené vločky bezlepkové veľké bio*nebio 500 g
Bez lepku Vegan Bio
€3,13

Tieto ovsené vločky boli vyrobené naparením a valcovaním bezlepkového bio ovsa a sú vhodné aj pre bezlepkárov bez reakcie na avenín (bielkovinu ovsa).Jedná sa o veľké vločky,...

Kód: 7760
Bio ovsené vločky bezlepkové malé bio*nebio 500 g
Bez lepku Vegan Bio
€3,13

Tieto ovsené vločky boli vyrobené naparením a valcovaním bezlepkového bio ovsa a sú vhodné aj pre bezlepkárov bez reakcie na avenín (bielkovinu ovsa). Jedná sa o malé (jemné)...

Kód: 7754
Ryžové vločky natural 250g
Bez lepku Vegan Bio Raw
€2,42

Tieto vločky boli vyrobené z talianskej hnedej ryže natural. Používame ich ako základ kaší, müsli zmesí i slaných pokrmov (karbanátkov, zmesí so zeleninou či mäsom, karí…). Sú...

Kód: 7750
Amarant 500g
Bez lepku Vegan Bio Raw
€3,64

Amarant bol základnou potravinou Inkov a Aztékov a dnes je považovaný za plodinu budúcnosti. Semienka amarantu sú nutrične nesmierne cenné najmä pre svoj obsah bielkovín....

Kód: 7660
Quinoa červená 250g
Bez lepku Vegan Bio Raw
€2,64

Inkovia nazývajú quinou matkou obilia, aj keď v skutočnosti nejde o obilninu, ale o semená druhu merlíka. Quinoa obsahuje vysoké množstvo bielkovín, a preto ju vyhľadávajú...

Kód: 7654
Quinoa farebná 250g
Bez lepku Vegan Bio Raw
€3,02

Trojfarebná quinoa je veľmi dekoratívna ako v šalátoch, tak ako príloha. Inkovia nazývajú quinou matkou obilia (aj keď v skutočnosti nejde o obilninu, ale o semená druhu...

Kód: 7652
Quinoa 250g
Bez lepku Vegan Bio Raw
€2,75

Inkovia nazývajú quinou matkou obilia (aj keď v skutočnosti nejde o obilninu, ale o semená druhu merlíka). Quinoa obsahuje vysoké množstvo bielkovín so vzácne vyváženým podielom...

Kód: 7650
Pšeno 500g
Bez lepku Vegan Bio Raw
€2,33

Pšeno je vlastne lúpané proso siate a je úžasným všestranným pokrmom. Či ako príloha (napríklad k paradajkovej omáčke), závarka do polievky, ako kaša (pridáme viac vody), základ...

Kód: 7648
Hore
Ďalšie produkty

 


 

Obilniny a ich význam pre ľudskú výživu

Obilniny sú dôležité pre svoju výživnú hodnotu. Obsahujú sacharidy, z ktorých je najdôležitejší škrob. Ten je pre nás významným zdrojom energie. Ďalšou dôležitou zložkou je vláknina, je nestráviteľná a podporuje trávenie. V obilnom klíčku je obsiahnutý aj tuk, kde sú dôležité hlavne nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu.

Obilniny významne prispievajú k racionálnej výžive. Existuje mnoho netradičných druhov obilnín, ako napríklad červená pšenica, pohánka, amarant či quinoa, ktoré sú vhodné z hľadiska ich možného využitia či inovácii výrobkov pekárskeho priemyslu.

Základ zdravej stravy - obilniny v bio kvalite, sú hlavným zdrojom sacharidov. V tejto kategórii nájdete kompletné spektrum obilovín, od najbežnejších (pšenica, kukurica, ryža) po málo známe (amarant, quinoa).

Obilniny sú zdrojom sacharidov a v prirodzenom stave aj plnohodnotných bielkovín, vitamínov najmä vitamínu B, minerálnych látok a vlákniny. Mali by tvoriť 50% našej celkovej stravy.

Obilniny majú výhodný pomer obsahu základných výživných látok – glycidov a bielkovín, sú zdrojom minerálnych látok a vitamínov skupiny B. Obilniny využívame na rýchlu prípravu pokrmov a to z celých alebo lúpaných zŕn, hlavne kaší (pšeničné krúpy, ovsené vločky, pohánka a podobne).

Červená pšenica bola vypestovaná na ekologickej farme pána Hlaváča v okolí obce Březí na južnej Morave. Farma hospodári ekologicky od roku 1998, pestujú sa tu hlavne obilniny, tekvica a doplnkovo ovocie a zelenina.

Mletá červená pšenica sa hodí do sladkých kaší a cesta. Pšenica pána Hlaváča je súčasťou projektu ČESKÉ BIO, ktorý má za cieľ oboznámiť spotrebiteľov s konkrétnym biofarmárom, ktorý vypestoval suroviny pre danú biopotravinu, a tým sprehľadniť cestu biopotraviny z poľa až na tanier a prehĺbiť dôveru zákazníka v české biopotraviny.

 

Zdravé chudnutie s amarantom

Viete, ako zhodiť nadbytočné vankúše z tela a pritom sa nevzdať maškŕt? Je to ľahké, musia byť pripravené z amarantu. Pokrmy z neho si môžu dopriať aj diabetici a celiatici.

Amarant má jednoduchú prípravu, môžme ho využiť ako prílohu či sladkú kašu, amarant má vynikajúce nutričné vlastnosti hlavne pre vegánov a príjemnú chuť.

Amarant neobsahuje jednoduché cukry a vďaka nízkemu glykemickému indexu je vhodný i pre ľudí trpiacich cukrovkou či nadváhou. Čo sa týka nutričných hodnôt, amarant je naozaj výborná náhrada za iné obilniny.

Bio pšeno je vlasne lúpané proso siate. Pšeno je výborným pokrmom pri bezlepkovej diéte.

 

Amarant je veľmi výživná a zdravá obilnina

Prečo by sme mali amarant jesť?

Amarant má najväčší obsah proteínov zo všetkých obilnín. Obsahuje esenciálne aminokyselinu lyzín, ktorá sa v ostatných obilninách takmer nevyskytuje. Amarant má tiež jeden z najvyšších obsahov vlákniny medzi obilninami. Vyšší obsah železa ako amarant má z obilnín už len mrlík čílsky. Je tiež zdrojom vápnika, horčíka a kyseliny listovej. Okrem toho obsahuje skvalén, nenasýtený uhľovodík, ktorý znižuje hladinu cholesterolu a pomáha v boji proti rakovine.