Úroda a výroba
Kanada - krajina javorového listu - je hlavným svetovým dodávateľom javorového sirupu. Cez 80% svetovej produkcie sirupu pochádza z kanadskej provincie Quebec. Javorový sirup sa získava zahustením šťavy, vytekajúcej na jar pri poranení kmeňa javorového stromu. Cukor v stromoch vzniká pôsobením enzýmov zo škrobu, ktorý sa nahromadil počas vegetačného obdobia. Tento cukor je rozpustený vo vode, ktorú strom nasáva koreňmi. Javorová šťava obsahuje aj minerálne látky, prírodné organické kyseliny, vitamíny a aromatické látky. Na začiatku jari sa vyhĺbia zberačmi do každého stromu až tri otvory, široké jeden centimeter a niekoľko centimetrov hlboké, ktorými vyteká šťava do zberných nádob. Niektoré spoločnosti predtým používali na ošetrenie narezaných otvorov formaldehyd, čím zvyšoval výnos. Teraz sa formaldehyd prakticky nepoužíva. Nami dodávaný javorový sirup bol získaný bez použitia akýchkoľvek chemikálií. Odparovanie javorovej šťavy je veľmi dôležitým krokom, pretože práve tu vzniká charakteristická javorová vôňa a chuť. Pri zahusťovaní musí byť odparené takmer 40 litrov vody na získanie 1 litra sirupu. Výrobcovia preto niekedy používajú metódy nazývané reverzná osmóza, ktorá im umožní rýchlejšie a lacnejšie získanie sirupu.