Cukrovú trstinu, používanú pri výrobe sušené trstinovej šťavy RAPADURA, pestujú rodinné firmy zapojené do fair trade projektu HAND IN HAND v Brazílii na rovnakom mieste ekologicky už od roku 1977. Pestovanie cukrovej trstiny aj výroba trstinového cukru tu prebieha tradičným spôsobom bez použitia akýchkoľvek syntetických hnojív, herbicídov a pesticídov.
Pre uchovanie úrodnosti krajiny tu farmári používajú rotáciu plodín a cukrovú trstinu striedajú so strukovinami a rastlinami obohacujúcim pôdu (zelené hnojenie). Spojením systému kompostovania a ekologického chovu dobytka dochádza k lepšiemu toku živín, čo vedie k vyššej úrodnosti pôdy a zdravším rastlinám.
Veľkým problémom, zapríčineným silnými tropickými búrkami, je erózia pôdy. Tej sa zabraňuje stávkovaním rovnobežne so sklonom kopcov a začlenením krovín, stromov a ďalších malých biotopov. Cukrová trstina je zozbieraná ručne mačetou. Listy sa odrežú od stvolov a nechajú na poli ako hnojivo.
Farmári nielen že nepoužívajú pesticídy, ale aj nenapaľujú pole pred zberom. Tento postup je bežný v konvenčnom poľnohospodárstve pre uľahčenie zberu, pretože na poli zostanú stáť iba stvoly. Ekologické pestovanie tak nielen ochráni prirodzené mikro prostredie a prírodu, ale tiež zabezpečí návrat výživných organických látok späť do obehu živín. Farmári dopravia trstinu do svojho vlastného cukrovaru Planéta Verde na spracovanie. Tu sa trstina lisuje a získaná šťava sa najprv prefiltruje. Potom je zahustená odparovaním vo veľkých kotloch. Ku koncu sa mieša kým nezačne kryštalizovať.