Pri nákupe nad 50 eur doručenie zdarma

Pšeno 500g

Kód: 7648
Bez lepku Vegan Bio Raw
Neohodnotené
Značka: Bionebio
€2,33 €1,94 bez DPH
Skladom

Pšeno je vlastne lúpané proso siate a je úžasným všestranným pokrmom. Či ako príloha (napríklad k paradajkovej omáčke), závarka do polievky, ako kaša (pridáme viac vody), základ šalátov (napríklad miesto kuskusu), náplní, fašírok a sladkých nákypov, alebo vyprážané so zeleninou a mäsom v ázijskom štýle, pšeno nesklame.

Detailné informácie

Podrobný popis

Populárne pšenové guličky získame zmiešaním vareného pšena, medu, kokosu, trošky vody a hrozienok dohromady v pomere, ktorý nám chuťovo vyhovuje. Môžeme pridať aj kokosové mlieko, kúsok masla, kakao, miesto kokosu oriešky a podobne. Zo zmesi tvoríme gule, ktoré obalíme v kokose či orieškoch a necháme vychladiť.

Je nutné pšeno premývať? Väčšina domácich návodov na prípravu volá po preplachovaní pšena horúcou vodou, zatiaľ čo anglosaské zdroje pšeno maximálne prepláchnu studenou vodou. Pátrali sme preto, či je skutočne nutné pšeno pred varením spariť. Pšeno je vhodné pred varením preplachovať studenou vodou, kým zo pšena neodteká číra voda. Nie je však nutné ich spariť, pokiaľ nám nevadí ľahučká pálčivá chuť. Nejedná sa o horkosť, ale podobnú chuť, ktorá nám v krku zostáva po mladom olivovom oleji. Túto chuť spôsobujú látky, ktoré sa prirodzene vyskytujú na povrchu pšena a chuť nie je po prepláchnutí studenou vodou príliš výrazná. Sparením pšena sa jej zbavíme prakticky úplne. Hovoríme tu však o čerstvom pšene. Problém pšena je, že pomerne rýchlo zažltne. Je teda vhodné ho čo najskôr po zakúpení spotrebovať a zbytočne ho neskladovať. Žltnúce pšeno spoznáme podľa toho, že horkne. Sparením horúcou vodou sa horkosti síce zbavíme, ale lepším riešením je konzumovať iba čerstvé pšeno, ktoré ma ešte ďaleko do konca minimálnej trvanlivosti. Keď už neskonzumujeme celé vrecko naraz, môžeme pšeno uložiť dobre zabalené v chladničke – rozhodne mu to neuškodí. Takže záver znie: Prepláchnutie studenou vodou stačí, ak je pšeno čerstvé a nevadí nám ľahko pálčivá chuť, horúcou vodou preplachujeme, pokiaľ nám táto chuť vadí. A staré pšeno radšej rovno vyhodíme do koša!

Návod na prípravu: Pšeno trikrát sparíme horúcou vodou (nie je nevyhnutné), prepláchneme studenou vodou a varíme v pomere 1 : 1,8 (pšeno : voda) na miernom ohni kým sa voda nevstrebe (cca 15 minút).

HMOTNOSŤ: 500 g
KRAJINA PÔVODU:
Poľsko/Ukrajina
UPOZORNENIE PRE ALERGIKOV:
Výrobok neobsahuje stopy alergénov.

VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:

Energetická hodnota 1511 kJ/357 kcal
Tuky 3,9 g
z toho nasýtené mastné kyseliny 0,9 g
Sacharidy 69 g
z toho cukry 1,4 g
Vláknina 3,8 g
Bielkoviny 9,8 g
Soľ 0,01 g


SKLADOVANIE: Skladujte v suchu, chráňte pred teplom.
EU_Organic_LogoLogo_raw
SK -BIO-001
Poľnohospodárska produkcia mimo EÚ

Dodatočné parametre

Kategória: Bio obilniny
Vlastnosti: Bio, Bez lepku, Raw, Vegan
Ks v kartóne: 12
Krajina pôvodu: Maďarsko

Logo_bionebio_250x150

Spoločnosť bionebio s.r.o. je česká spoločnosť, ktorá sa zaoberá dovozom a výrobou biopotravín a potravín zdravej výživy. Drvivá väčšina sortimentu je v biokvalite.