Javorový sirup
Bio javorový sirup je (spolu s medom a melasou) vynikajúcim pomocníkom pri nahradzovaní rafinovaného bieleho cukru. Okrem sacharózy obsahuje bio javorový sirup vitamíny radu B, vápnik, železo a stopové množstvá ďalších minerálnych látok.
Úroda a výroba
Kanada - krajina javorového listu - je hlavným svetovým dodávateľom javorového sirupu. Cez 80% svetovej produkcie sirupu pochádza z kanadskej provincie Quebec. Javorový sirup sa získava zahustením šťavy, vytekajúca na jar pri poranení kmeňa javorového stromu. Cukor v stromoch vzniká pôsobením enzýmov zo škrobu, ktorý sa nahromadil počas vegetačného obdobia. Tento cukor je rozpustený vo vode, ktorú strom nasáva koreňmi. Javorová šťava obsahuje aj minerálne látky, prírodné organické kyseliny, vitamíny a aromatické látky. Na začiatku jari vyhĺbia zberači do každého stromu až tri otvory, široké jeden centimeter a niekoľko centimetrov hlboké, ktorými vyteká šťava do zberných nádob. Niektoré spoločnosti skôr používali na ošetrenie narezaných otvorov formaldehyd, čím zvyšoval výnos. Teraz sa formaldehyd prakticky nepoužíva. Nami dodávaný javorový sirup bol získaný bez použitia akýchkoľvek chemikálií. Odparovanie javorové šťavy je veľmi dôležitým krokom, pretože práve tu vzniká charakteristická javorová vôňa a chuť. Pri zahusťovaní musí byť Odparené takmer 40 litrov vody na získanie 1 litra sirupu. Výrobcovia preto niekedy používajú metódy nazývané reverzná osmóza, ktorá im umožní rýchlejšie a lacnejšie získanie sirupu. Náš sirup bol získaný šetrným odparením tradičným spôsobom bez využitia reverznej osmózy.
Druhy javorového sirupu
Javorový sirup sa známkuje podľa farby, a tým aj chuti. Čím svetlejšia farba, tým jemnejšia menej intenzívna vôňa a chuť, a tým drahší sirup. Grade A (Canada No. 1 Light) je veľmi svetlý jemný a luxusný sirup, vhodný ako darček. Grade B (Canada No. 2 Medium) je svetlý javorový sirup, menej intenzívnej javorovej chuti. V Európe sa prakticky nepredáva. Grade C (Canada No.2 Amber) je najobľúbenejší medzi Európanmi a má príjemnú javorovou chuť a vôňu. Grade D (Canada No. 3 Dark) je tmavý sirup vhodný pre výrobu. Považuje sa za podradný sirup nevhodný na priamu konzumáciu.
TIP: javorovým sirupom môžete pri varení a pečení nahradiť biely cukor v pomere 3 diely sirupu za 4 diely cukru.
Na čo dať pozor pri nákupe javorového sirupu
Vedľa našej značky je na trhu niekoľko ďalších značiek javorového sirupu a každý z Vás si určite vyberie tú, ktorá mu bude najlepšie vyhovovať pomerom ceny a kvality. Dávajte si však pozor na nepravé javorové sirupy. Tieto výrobky namiesto 100%-nej zahustené javorové šťavy obsahujú cukor, glukózový sirup, kukuričný sirup, umelé arómy, farbivá atď Tieto náhrady by nemali byť nazývané javorovým sirupom a mali by byť (ale nie) ďaleko lacnejšie než pravý javorový sirup.