Sušená trstinová šťava Rapadura
Cukrová trstina je veľmi dôležitou poľnohospodárskou plodinou. Európania sa s touto rastlinou zoznámili prvýkrát za čias križiackych výprav.
V pätnástom storočí priviezol Kolumbus cukrovú trstinu pôvodom z Ázie do Latinskej Ameriky. Za tropických podmienok dorastajú jej kostrnky počas 12 - 16 mesiacov do výšky siedmich metrov a úrodu poskytujú päť až sedem rokov. Vnútri 5 cm hrubých stebiel sa nachádza šťavnatá na cukor bohatá dužina obsahujúce rad dôležitých látok ako draslík, horčík, vápnik a fosfor.
|
Pestovanie Cukrovú trstinu, používanú pri výrobe sušené trstinovej šťavy RAPADURA, pestujú rodinné firmy zapojené do fair trade projektu HAND IN HAND v Brazílii na rovnakom mieste ekologicky už od roku 1977. Pestovanie cukrovej trstiny aj výroba trstinového cukru tu prebieha tradičným spôsobom bez použitia akýchkoľvek syntetických hnojív, herbicídov a pesticídov. Pre uchovanie úrodnosti krajiny tu farmári používajú rotáciu plodín a cukrovú trstinu striedajú so strukovinami a rastlinami obohacujúcim pôdu (zelené hnojenie). Spojením systému kompostovania a ekologického chovu dobytka dochádza k lepšiemu toku živín, čo vedie k vyššej úrodnosti pôdy a zdravším rastlinám. |
![]() |
Veľkým problémom, zapríčineným silnými tropickými búrkami, je erózia pôdy. Tej sa zabraňuje stávkovaním rovnobežne so sklonom kopcov a začlenením krovín, stromov a ďalších malých biotopov. Cukrová trstina je zozbieraná ručne mačetou. Listy sa odrežú od stvolov a nechajú na poli ako hnojivo.
Farmári nielen že nepoužívajú pesticídy, ale aj nenapaľujú pole pred zberom. Tento postup je bežný v konvenčnom poľnohospodárstve pre uľahčenie zberu, pretože na poli zostanú stáť iba stvoly. Ekologické pestovanie tak nielen ochráni prirodzené mikro prostredie a prírodu, ale tiež zabezpečí návrat výživných organických látok späť do obehu živín. Farmári dopravia trstinu do svojho vlastného cukrovaru Planéta Verde na spracovanie. Tu sa trstina lisuje a získaná šťava sa najprv prefiltruje. Potom je zahustená odparovaním vo veľkých kotloch. Ku koncu sa mieša kým nezačne kryštalizovať.
|
Čím sa Rapadura líši? Bežné prírodné cukry sa získavajú oddelením vznikajúcich kryštálikov cukru od melasy, ktorá zostáva ako vedľajší produkt. Na rozdiel od týchto cukrov sa v prípade RAPADURY koncentrovaná trstinová šťava suší na plátoch a neskôr namelie. RAPADURA je teda sušená trstinová šťava, v ktorej zostávajú všetky minerálne látky prítomné v trstinovej šťave, ktoré zvyčajne končia v melase. |
![]() |
V priebehu celej výroby sa venuje veľká starostlivosť zachovaniu cenných vitamínov a stopových prvkov. Obsah minerálnych látok v sušenej trstinovej šťave RAPADURA je viac ako 1,5%. Tieto minerálne látky, rovnako ako príjemná karamelová chuť, potom prechádzajú do výrobkov obsahujúcich tento cukor: čokoládové-oblátky, lieskové nátierky SAMBA, Rapunzel čokoláda, kakaový nápoj Méďa ...
|
Fair trade projekt HAND IN HAND Sušená trstinová šťava RAPADURA pochádza z Brazílie - krajiny kde podvýživa, nízke mzdy a nespravodlivé rozdelenie pôdy sú bežné. V tejto krajine je Fazenda Jacutinga patriacia rodine Baumgartner malou oázou. Všetci pracovníci Fazenda sú zamestnaní po celý rok a mzdy sú podstatne vyššie ako je bežná minimálna mzda v Brazílii. Väčšina zamestnancov žije so svojimi rodinami vo Fazenda vo svojich vlastných domoch s elektrinou a vodou. Pravidelne sú zásobovaní bio zeleninou a bio bylinkami zo záhrady patriace k plantáži. |
![]() |
Medzi ďalšie výhody patrí bezplatná zdravotná starostlivosť, štipendiá na vzdelanie a kurzy zamerané na výživu, starostlivosť o deti a životné prostredie. Majitelia aktívne vypomáhajú aj chudobným rodinám v oblasti. Tieto aktivity sú podporované v rámci projektu HAND IN HAND vyplácaním významne vyšších výkupných cien ako je obvyklé na svetovom trhu a udržiavaním dlhodobých spoľahlivých obchodných vzťahov s Planéta Verde.



