Ako už názov napovedá, pôvodným zdrojom brezového sladidla, niekedy nepresne označovaného ako brezový cukor, boli brezy. Priemyselne sa však vyrába aj z iných rastlinných zdrojov - kukuričných pliev, ovsa a ďalších. Pre naše telo sa jedná o úplne prirodzenú látku, ktorú nielenže obsahujú rôzne bobule, ovocie a zelenina, ale aj naše telo. To vyrobí v priemere 15 g tejto látky denne. Nezvyšuje hladinu krvného cukru a nespôsobuje zubný kaz. Používame rovnako ako cukor na sladenie nápojov, pri pečení aj varení. Pri vyššom množstve môže spôsobovať nadúvanie a či dokonca mať laxatívne účinky, preto je lepšie začať s menšími dávkami a otestovať osobné znášanlivosť. Ak ochutnáme brezove sladidlo v sypkej forme, cítime osviežujúci chladivý pocit v ústach. Toto je spôsobené tým, že sa pri jeho rozpúšťaní vo vode spotrebováva teplo. Rozpustené sladidlo už tento pocit nevyvoláva. Pozor, toto sladidlo je nebezpečné pre psov, nekŕmte ich pokrmom s týmto sladidlom a uchovávajte ich mimo ich dosahu!