Strukoviny sú dôležitým zdrojom bielkovín. Strukovniny obsahujú najviac bielkovín zo všetkých rastlinných potravín. Väčšie zastúpenie strukovinových bielkovín by znamenalo ich racionálnejšie, t. j. všestrannejšie a komplexnejšie krytie v našej strave, pričom by sa najviac získali ich esenciálne živiny, ako napr. vitamíny najmä skupiny B, makro a mikroelementy, ale aj hrubá vláknina. Medzi výživovo potrebné zložky strukovín patria tiež minerálne látky.
Prečo konzumovať strukoviny
Strukoviny sú výživnou a lacnou alternatívou mäsových pokrmov. Hrach, fazuľa, šošovica - všetky z týchto strukovín obsahujú bielkoviny, i keď na rozdiel od mäsa, rýb a vajec neobsahujú ideálne množstvo všetkých esenciálnych aminokyselín, nevyhnutných na rast a udržanie zdravých svalov, tkanív a orgánov. Z týchto dôvodov by sa mala väčšina strukovín podávať spolu s rastlinnou stravou a obilninami - napríklad s ryžou. Je to riešenie, ktoré si osvojili vegetariáni na celom svete.
Strukoviny a ich hlavné druhy: šošovica, hrach, fazuľa, cícer, sója
Cícer patrí medzi najkvalitnejšie strukoviny, je výborným zdrojom proteínov, zinku, železa, vápnika, folátov, kyseliny linolovej, vitamínov a vlákniny. Obsahuje látky, ktoré pomáhajú znižovať cholesterol, predchádzať zápche a posilňujú nervovú sústavu.
Cícer je príbuzný hrachu, tiež sa mu hovorí rímsky hrach.
Šošovica je bohatá na vápnik, železo, selén, fosfor, zinok, vitamíny B1, B2, B6. Obsahuje 3-krát viac vápnika než obilniny a 7-krát viac železa než špenát. Zo všetkých strukovín je šošovica najbohatšia na bielkoviny (24 – 25 %) a obsahuje najmenej tukov (0,6 %). V kombinácii s ryžou či celozrnným chlebom dodáva organizmu plnohodnotné bielkoviny. Obsahuje vlákninu, ktorá podporuje činnosť čriev a pomáha pri zápche. Je ľahšie stráviteľná než fazuľa, lebo obsahuje podstatne menej trieslovín.