Pri nákupe nad 50 eur doručenie zdarma

Horká čokoláda São Tomé 75% 100g KAOKA

Kód: 3617
Vegan Bio
Neohodnotené
Značka: KAOKA
€4,38 €3,65 bez DPH
Skladom

Veľmi zaujímavá čokoláda z jednodruhového kakaa, ktorá vás prekvapí vyváženou plnou chuťou s ovocnými tónmi. Čokoláda je vyrobená z kakaových bôbov z oblasti Svätého Tomáša a Princovho ostrova.

Detailné informácie

Podrobný popis

Tento malý rovníkový štát tvorí skupinka ostrovov vulkanického pôvodu na západnom africkom pobreží a je tiež nazývaný Ostrovom čokolády. Vulkanická pôda je veľmi úrodná a miestne teploty, vlhkosť a tieň poskytovaný bujnou vegetáciou sú pre kakaovníky ideálne. Práve tu boli vysadené začiatkom devätnásteho storočia prvé kakaovníky dovezené z Brazílie do Afriky ako dekoratívne rastliny. Komerčné pestovanie kakaových bôbov zaviedli na ostrovoch Portugalci a v devätnástom storočí patrili ostrovy k popredným producentom kakaových bôbov. Vďaka ideálnej klíme išlo o veľmi lukratívny biznis s vyhľadávanou surovinou - teda lukratívne pre Portugalcov. Na miestnych obyvateľov pripadla otrocká práca na plantážach. Ani po odchode kolonizátorov sa situácia príliš nezlepšila, surové kakaové bôby priemernej kvality, ktoré boli vykupované priekupníkmi a vozili sa na ďalšie spracovanie (na fermentáciu a sušenie) do kontinentálnej Afriky, príliš zisku neposkytovali. Ekonomika ostrovného štátu bola napriek tomu založená na tejto jedinej plodine a akékoľvek výkyvy v cene či produkcii boli okamžite poznať. Medzinárodný fond pre poľnohospodársky rozvoj (pri OSN) oslovil na prelome tisícročia francúzsku spoločnosť KAOKA so žiadosťou o vypracovanie auditu na pestovanie kakaa na Svätom Tomášovi a Princovom ostrove. Záver auditu znel, že vďaka genetickej rozmanitosti odrôd miestnych kakaovníkov by mohlo byť získavané aromatické kakao prvotriednej kvality výhradne z miestnych zdrojov. Ďalšou výhodou sa ukázali byť používané tradičné pestovateľské postupy, ktoré by sa dali ľahko upraviť tak, aby vyhovovali požiadavkám ekologického poľnohospodárstva. Kombináciou vysokej kvality kakaa jedinečného pôvodu, fair trade prístupu a ekologického pôvodu (tj certifikovanej bioprodukcie) by sa dalo zabezpečiť podstatne vyšší a stabilnejší príjem pre miestnych pestovateľov. Na základe tohto auditu sa Medzinárodný fond pre poľnohospodársky rozvoj v roku 2000 rozhodol financovať trojročný program zahŕňajúci na 500 farmárov. Pod dohľadom spoločnosti KAOKA prebiehal prechod od roztrieštenej produkcie surových kakaových bôbov priemernej kvality k fermentovaným a usušeným kakaovým bôbom špičkovej kvality, vypestovaných za fair trade a bio podmienok. Postupne sa podarilo spojiť poľnohospodárov a vytvoriť infraštruktúru potrebnú na pozberovú úpravu kakaových bôbov. Farmárska organizácia CECAB teraz zaštiťuje 27 farmárskych coopov, čo predstavuje okolo 2700 rodín. Okrem dohliadania na projekty rozvíjané organizáciou CECAB sa v súčasnej dobe KAOKA zameriava aj na zlepšenie prístupu detí pestovateľov kakaa k vzdelaniu.
Kakao a vanilka pochádzajú z fair trade projektu Bio Equitable. Fair trade - spravodlivý obchod garantuje farmárom z rozvojových krajín spravodlivú odmenu a zakazuje otrockú a detskú prácu.

HMOTNOSŤ: 100 g
KRAJINA PÔVODU: Francúzsko
ZLOŽENIE: kakaová hmota z ostrova Svätého Tomáša a Princovho ostrova, trstinový cukor, kakaové maslo. Všetky zložky pochádzajú z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva. Obsah kakaovej sušiny najmenej 75%.
UPOZORNENIE PRE ALERGIKOV: Výrobok môže obsahovať stopy škrupinových plodov, mlieka a lepku.

VÝŽIVOVÉ ÚDAJE NA 100 G:

Energetická hodnota 2428 kJ/586 kcal
Tuky 45 g
z toho nasýtené mastné kyseliny 28 g
Sacharidy 30 g
z toho cukry 25 g
Vláknina 12 g
Bielkoviny 9,3 g
Soľ 0,01 g


SKLADOVANIE: Chráňte pred teplom.
EU_Organic_Logobioequitable_male
FR -BIO-01
Poľnohospodárska produkcia mimo EÚ

Dodatočné parametre

Kategória: Fair trade výrobky
Vlastnosti: Bio, Vegan
Ks v kartóne: 17
Krajina pôvodu: Francúzsko