Za studena lisovaný rastlinný extra panenský olivový olej. Tento olej sa šetrne lisuje bez využitia vysokých teplôt a ďalšej nutnej rafinácie. Extra panenský olivový olej Obsahuje v oleji rozpustné vitamíny, prítomné v pôvodnej rastlinnej surovine (hlavne vitamín E), cenné nenasýtené mastné kyseliny a ďalšie živiny. Pre chuť oleja sú veľmi dôležité prírodné aromatické látky, ktoré v oleji zostanú pri lisovaní za studena. U týchto olejov sú veľmi dôležité tipy na použitie, pretože obsiahnuté mastné kyseliny sa za vysokých teplôt ničia a môžu sa premeniť na škodlivé látky.
Náš extra panenský olivový olej značky ECOATO je lisovaný za studena z ručne zbieraných olív vypestovaných členmi združenia COAT. Tento olej má zlatistú farbu a výraznú typickú chuť a vôňu.
Nevýhodou lisovania za studena je malý výťažok lisovania. (Rastlinná surovina sa po vylisovaní za studena často ďalej spracováva obvyklým spôsobom pre získanie bežného rafinovaného oleja.) Oleje lisované za studena sú preto drahšie ako rafinované oleje. Dobrým kompromisom je používať oleje lisované za studena do pokrmov studenej kuchyne a pre konečnú úpravu varených či pečených jedál (napr. na kaše, na zemiaky, do hotovej polievky atď) a pre vyprážanie používať rafinované oleje.
Olivový olej Bio vyniká vysokým obsahom mononenasýtených mastných kyselín, ktorým sa pripisuje preventívny účinok pri ochoreniach srdca. Vedľa mononenasýtených tukov obsahuje olivový olej aj vitamín E a ďalšie živiny.
Kvalita olivového oleja sa hodnotí podľa niekoľkých kritérií: kyslosti, vône, farby a chuti. Dôležitý je tiež spôsob získavania oleja z olív. Tzv. extra panenský olivový olej (extra virgin) pochádza z prvého lisovania olív a má nízku kyslosť a jemnú vôňu. Extra panenský olivový olej sa získava iba mechanickou cestou - lisovaním za studena - bez použitia akejkoľvek chemickej rafinácie. Kyslosť extra panenského olivového oleja, vyjadrená ako obsah kyseliny olejovej, nesmie presiahnuť 1 gram na 100 gramov oleja (1%). Okrem tohto kritéria, musí olej prejsť testom skupiny degustátorov hodnotiacich chuť a vôňu. Aby olej mohol niesť označenie extra panenský, musí získať priemernú známku najmenej 6,5 bodov z 9 možných.
Nami ponúkaný extra panenský olivový olej pochádza z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva, olivy sú zbierané ručne a šetrne spracované. Vyniká výraznou vôňou a plnosťou chuti. Kyslosť je menšia ako 0,5%.